De retromops

De Retromops, een nieuwe hond in een oud jasje..

De Retromops is een begrip met de letterlijke betekenis van een retro uitvoering van de mopshond zoals wij deze momenteel kennen. Deze retro uitvoering (retromops) is afgeleid van de mopshonden die honderden jaren geleden gehouden werden. De eerste schriften over de mopshond zijn zo´n 2500 jaar oud. Een tijd waarin de mopshond nog een lange snuit had, geen overdreven huidrimpels en vrij was van de gezondheidsklachten die de huidige mopshonden juist zo belemmeren in hun doen en laten. Tot ruim in de 19e eeuw was de mopshond vrij van deze lichamelijke klachten. Deze klachten traden pas op nadat de populariteit van hondenshows toenam in Europa en de rasstandaard steeds meer vroeg om extremiteiten in de hondenrassen. Deze honden winnen de prijzen en nakomelingen vinden snel een nieuwe eigenaar. Hierdoor nam het fokken volgens een nieuw beeld in hoog tempo toe.

Met onderzoeken van tegenwoordig werd al snel duidelijk dat het inmiddels schadelijke uiterlijk van de mopshond en vele andere brachycefale (kortsnuitige) rassen moest veranderen. In 2019 is er in Nederland besloten dat de fok van kortsnuitige rassen niet meer toegestaan is. Dit zou betekenen dat onder andere de mopshond spoedig uit het straatbeeld verdwenen is door een soort uitsterfbeleid. Echter geeft de overheid huidige en nieuwe fokkers van deze kortsnuitige rassen de kans om pups te fokken die aan de wettelijke eisen voldoen. Wat er in het geval van de mopshond besloten is, is om door middel van outcross terug te fokken naar een fysiek en mentaal gezonde mopshond. Outcross houdt in dat er ongewenste aspecten uit een ras gefokt worden door het inkruisen van genetisch ver verwante rassen. Zo kan bijvoorbeeld een mopshond gekruist met een Franse bulldog voor mooie pups zorgen, maar ligt dit genetisch niet ver genoeg van elkaar af om nakomelingen te krijgen die vrij zijn van de erfelijke gebreken die zowel de mopshond als de Franse bulldog met elkaar gemeen hebben. Er wordt daarom keuze gemaakt uit het volgende aantal rassen;

  • Beagle
  • Parson Russel terriër
  • Patterdale terriër
  • Shiba inu
  • Staffordshire Bullterriër
  • Middenslag Poedel
  • Whippet

Een eerste kruising tussen een mopshond en een ander ras wordt een F1 genoemd. Deze honden maken al een uitzonderlijke sprong vooruit. Echter is het natuurlijk van groot belang dat het uiterlijk verbeterd, maar het vrolijke vertrouwde mops karakter gewaarborgd blijft. Uiteindelijk wordt er dus terug gefokt naar een wat hoger percentage mops met vervolgens één of meer andere rassen in de bloedlijn in een kleiner percentage. Zo werken we naar een type mops die overeenkomt met de mops van vroeger. Daarom spreken wij niet van de mops in een nieuw jasje, maar gewoon lekker oud en vertrouwd terug in zijn oude jas.