Stoplicht methode

De stoplicht methode, iets waar we als retromops fokker mee te maken hebben. Na het verbod op het fokken van extreme kortsnuiten in 2019 zijn er duidelijke regels opgesteld bij welke snuitlengte een hond wel voor de fok gebruikt mag worden en wanneer niet.

De honden die zich met snuitlengte in het rode gebied bevinden zijn volgens wet uitgesloten voor de fok. De honden uit het oranje gebied bevinden zich in een overgangsfase. Deze honden hebben een snuitlengte van minimaal 1/3 deel van de totale schedellengte. Deze honden mogen gebruikt worden voor de fok mits zij verder ook goed uit overige gezondheidstesten komen en aan overige criteria voor het fokken voldoen. De honden die zich in het groene gebied bevinden hebben een snuitlengte van minimaal de helft van de totale schedellengte.

Natuurlijk komen niet alle gezondheidsproblemen van kortsnuiten bij de korte snuit vandaan. Vandaar dat wij nog andere gezondheidstesten en DNA onderzoeken laten verrichten om ook andere gezondheidsproblemen uit te sluiten voordat wij dieren inzetten voor de fok.

Toch vallen de grootste en zwaarste lichamelijke klachten bij de mopshond af zodra er een snuit op gefokt wordt. Denk aan een vrije ademhaling, waardoor een hond probleemloos kan rennen en prima kan gedijen tijdens warmere weersomstandigen. Diepere oogkassen, waardoor de hond geen tranende en uitpuilende schele ogen heeft. Open neusgaten, waardoor het alles behalve schattige gesnurk wegvalt en de benauwdheid wegneemt. Een goed scharend gebit, waardoor een hond minder vatbaar is voor gebitsklachten en er een betere voedselopname mogelijk is. Een gehemelte van normale lengte, waardoor verstikkingsgevaar door een afgesloten luchtpijp wegvalt. En niet te vergeten een sterke afname in de huidplooien in en rondom het gezicht van de hond. Deze huidplooien zijn vaak een broeihaard voor bacteriën en schimmels en slecht te reinigen.

Enkel met het focussen op verbetering van de snuit bij de mopshond vallen er dus al minimaal 6 gezondheidsproblemen af.

Rood licht voor kortsnuiten, fokkers gaan voor groen | Dier&Recht

afbeelding: Dier & Recht